Da li mislite da je talenat osnovni razlog nečijeg uspeha? Ako je tako, onda se duboko varate. Biti uspešan u nečemu najviše zavisi od nekoliko sposobnosti koje većina ljudi može lako da razvije. Ovih 5 aktivnosti ne zahtevaju nikakav poseban talenat, ali itekako utiču na vaš uspeh.

 1. Odsustvo kašnjenja
  Ako imate nesrećnu naviku da uvek i svuda kasnite, to može imati posledice na vašu reputaciju i odnose sa drugima. Spremite unapred sve što ćete sutradan obući ili poneti na posao, lezite na vreme da spavate, uračunajte nepredviđene okolnosti poput gužve u saobraćaju i krenite ranije na posao. Obavezno nagradite sebe za svaki napredak u pravcu smanjenja vašeg kašnjenja!
 2. Poštovanje radne etike
  Uspeh na poslu dolazi kao rezultat vaše sposobnosti da procenite kakvo ponašanje je dobro za vas i vaš posao. To podrazumeva profesionalnost u ophođenju prema drugima (pa i vašem oblačenju), poštovanje drugih, preuzimanje odgovornosti za aktivnosti na poslu i odgovoran stav prema kolegama. Praktikovanje ponašanja koje pozitivno utiče na reputaciju vaše kompanije pomoći će vam da napredujete.
 3. Korišćenje neverbalne komunikacije
  Vaši gestovi, izrazi lica, držanje tela, ritam i ton glasa, vaše oblačenje… sve to može poslati snažnu poruku o stanju vašeg duha i misli. Ako znate kako da je koristite, neverbalna komunikacija može vam pomoći da ostavite željeni utisak, ali i da bolje razumete druge. Ove veštine nisu nikakva novina jer ih već koristite čitavog života, ali ako počnete svesno da ih upotrebljavate, znaćete kako da se postavite u presudnim situacijama za vašu karijeru.
 4. Zauzimanje pozitivnog i energičnog stava
  Jedna od najbitnijih stvari za uspeh jeste vaš stav prema istom. Koliko puta ste čuli da treba da budete pozitivni, ali je to nekada u datim uslovima prosto nemoguće? Međutim, imajte u vidu da je realnost stvar vaše perspektive i ono kako vi gledate na nju. Što je vaš stav pozitivniji, to ćete biti produktivniji. Zato bezuslovno zadržite visok nivo energije kako biste lakše rešili probleme i doneli odluke i uvek tražite pozitivne strane u svemu.
 5. Spremnost na promene, prihvatanje obuke i ulaganje dodatnog napora
  Za uspeh je bitno da uvek budete spremni da idete dalje i da napredujete. To podrazumeva da prihvatate promene bez otpora i da želite da učite. Ako vi ili vaš menadžment primetite nedostatak u vašim veštinama, to nije ništa strašno. Svet se menja svakoga dana, nova znanja se razvijaju, i vi morate da idete u korak sa njima. Budite otvoreni za sticanje novih znanja, usavršavanje i ulaganje dodatnog napora da budete što bolji u onome što radite.

Recommended Posts