Protiv nekih „toksičnih“ osoba dovoljna je samo malo „deblja koža“, dok će druge iz vas svesno ili nesvesno isisati svu energiju… Verujemo da ste mnogo puta u životu imali prilike susresti, upoznati i raditi s različitim „toksičnim“ osobama, koje su vam u većoj ili manjoj meri zagorčavale i otežavale život i posao.

Neke su od tih „toksičnih osoba“ nesvesne kakav utecaj imaju na druge ljude, dok drugi uživaju u kreiraju haosa bilo koje vrste. U idealnom svetu, sve što biste trebali učiniti jest maknuti se od takvih ljudi, no nažalost, to nije uvek moguće, jer biste trebali promeniti posao. No, isto tako treba imati na umu da su osobe koje su izložene takvim ljudima duže vremensko razdoblje vrlo često, zbog njih, izložene stresu, što u konačnici može uticati na obavljanje posla, zdravlje, poslovnu i životno zadovoljstvo.

Ne kaže se uzalud da je svaka osoba produkt petero osoba s kojima provodi najviše vremena. Ako je samo jedna od tih pet osoba toksična, vrlo će brzo postati očito koliko vam ona odmaže i zagorčava život. Naravno, postoje razne vrste „toksičnih“ ljudi. Protiv nekih dovoljna je možda samo malo „deblja koža“ i veća doza flegmatičnosti i pragmatičnosti, dok će druge iz vas svesno ili nesvesno isisati svu energiju, prouzročiti i dovesti vas u stresne situacije…Zato je vrlo važno da prepoznate takve osobe i da ih se klonite što je više moguće, a ako je moguće, u potpunosti maknete iz svojeg života.

 1. Tračare
  Eleonor Roosevelt jednom je rekla: „Veliki umovi razgovaraju o idejama, prosječni o događajima, a mali o ljudima.“ Osobe koje tračaju uživaju u nevolji drugih ljudi. Iako svatko od nas voli s vremena na vreme čuti „sočan“ trač, niko normalan ne želi celo vreme slušati takve stvari od jedne osobe jer postaje zamorno, počećete se osećati odvratno, primitivno i nisko. Time zapravo povređujete druge ljude.
 2. Temperametne osobe
  Neki ljudi jednostavno nemaju kontrolu nad vlastitim osećajima, nego će svoje osećaje istresti na vas, okrivljujući vas za svoje ponašanje.
 3. Žrtve
  Njih je na početku teško prepoznati, posebno ako ste empatična osoba koja suoseća s njihovim problemima. No, kako vreme odmiče, shvatate da su oni „večne žrtve“, koji svoje odgovornosti prebacuju na druge osobe, svaka je prepreka na koju naiđu nepremostiva i dramatična do krajnjih razmera. To može ne samo uticati na vaše raspoloženje, već i remeti vaš mir i negativno oblikuje vašu percepciju.
 4. Egocentrične osobe
  To su osobe koje su distancirane od drugih osoba koje ih okružuju, ne osećaju nikakvu obvezu, empatiju, povezanost s njima. Sami su sebi dovoljni i najvažniji, a svoje ciljeve ispunjavaju gazeći preko drugih. U najboljem slučaju vi ste im samo sredstvo kojim postižu cilj, i niste im niti malo važni.
 5. Zavidni
  Trava je uvek zelenija na susedovom dvorištu, a vama je lakše i bolje na poslu nego njima. Čak i kad im se dogodi nešto dobro, oni nisu zadovoljni, barem ne u potpunosti. Upoređuju se s drugima i uvek pronađu osobe koje su bolje, uspešnije, sretnije od njih i to ih izjeda. Družeći se takvim osobama, postoji mogućnost da ćete vi sami početi umanjivati vlastite uspehe ili će oni to činiti umesto vas.
 6. Manipulatori
  Prave se da su vam prijatelji, a zapravo troše vaše vreme i energiju. Teško ih je razotkriti jer vas tretiraju kao prijatelja kada im to odgovara na način da znaju kakvi ste, što vas usrećuje, što volite i želite. S time vas iznova privlače i manipulišu sa vama. Oni uvek žele nešto od vas, a celo „prijateljstvo“ svodi se na to da vi dajete, a ne dobivate ništa ili vrlo malo zauzvrat.
 7. Negativci
  To su osobe koje već svojim prisustvom u istoj prostoriji šire negativnu energiju, imaju apsolutan negativan stav prema svemu, mrzovoljni su i nezadovoljni svime. Nemoguće im je udovoljiti ma što učinili, svoj pesimizam šire poput kuge.
 8. Izvrnute osobe
  To su osobe koje ciljano imaju zle namere i uživaju kada uzrokuju bol i jad. Oni će iskoristiti vašu bol i jad da postignu svoj cilj. U suprotnom, uopšte ih ne zanimate. Dobra je strana jedino što ih se vrlo lako može prepoznati.
 9. Osuđujuće osobe
  Sve što nije prema njihovim standardima i uverenjima normalno, odmah će osuditi i još će se potruditi da obezvrede vas i vaše razmišljanje. Takve osobe sebe smatraju boljima u svakom pogledu od drugih osoba koje ne dele njihova razmišljanja.
 10. Arogantne osobe
  Arogancija je lažno samopouzdanje kojim maskiraju svoje nesigurnosti. Arogantne su osobe zapravo loši radnici, često ulaze u konfliktne situacije i uopšteno imaju više kognitivnih problema nego druge osobe.

Recommended Posts