Sposobnost da ostanete mirni pod pritiskom je veliki preduslov za uspeh. LinkedIn Plus je objavio devet načina da i vi upravljate svojim emocijama i budete korak bliže ka uspehu.

  1. Cene ono što imajuRazmišljanje o tome na čemu ste zahvalni životu smanjuje hormon stresa za čak 23 odsto. Ljudi koji ovo rade svakodnevno poboljšavaju raspoloženje, energiju i fizički se osećaju bolje.
  2. Izbegavaju sumnjuNaročito pitanje ’Šta bi bilo…’? Takva pitanja su ulje na vatru. Počećete da smišljate milion različitih loših varijanti u glavi i nećete imati dobar fokus da držite stvari pod kontrolom.
  3. Pozitivni suPozitivne misli su ključ za otvaranje vrata života bez stresa. Potražite pozitivnu misao kojom ćete skrenuti pažnju. Kada imate veoma loš dan, prisetite se neke lepe stvari koja vam se desila, koliko god ona mala bila. Ili se fokusirajte na lep događaj koji tek treba da se dogodi.
  4. NestanuStudije pokazuju da male pauze smanjuju stres. Tako da, za početak, isključite sve uređaje kada pauzirate. Činjenica da ste svima dostupnji 24/7 je uznemirujuća. Saradnici će početi da poštuju vreme koje ste online, a lepe trenutke ćete posvetiti onima koje volite.
  5. Ograničavaju unos kofeinaKofein izaziva oslobađanje adrenalina koji čini da ste previše aktivni ali i da zaobiđete racionalno razmišljanje. Previše kofeina može fizički ugroziti vaše telo i učiniti vas nervoznim. Neka kafa bude vaš užitak, ne uvod u tenziju.
  6. SpavajuSan je veoma bitan. On povećava emocionalnu inteligenciju i upravljanje stresom. San puni vaš mozak energijom i preživljava i izbacuje nepotrebno kroz snove. Budite se sretni, bistre glave. Samokontrola, pažnja i memorija su pozitivne strane spavanja. Nedostatak istog povećava nivo hormona stresa.
  7. 7.Menjaju perspektivuStres i briga mogu iskriviti vašu percepciju. Ne možete uvek kontrolisati okolnosti u kojima se nalazite ali možete kontrolisati kako ćete odgovoriti na njih. Dakle, kada su uspešni u problemu oni ne reaguju
  8. 8.ishitreno već se stave u drugu perspektivu, pogledaju stvari iz drugog ugla i trude se da nađu najbolji način da odreaguju. Ne paniče dok dobro ne sagledaju sve.
  9. DišuKada ste pod stresom celo telo vam je u grču. Stvara se negativna energija. U tim trenucima treba da se udaljite od svih, sednete na stolicu i samo duboko dišete. Na taj način ćete se smiriti. Dok se koncentrišete na disanje fokusiraćete se i vaš um neće lutati. Izbrojite svoje udahe do 20 i onda opet od 1. Deluje naivno ali je odličan trik da ostanete smireni.
  10. Koriste podrškuVeoma je hrabro ali neefikasno da sa svime želite da se izborite sami. Da biste ostali smireni morate prepoznati svoje slabosti i tražiti pomoć kada vam je potrebna. Tuđa perspektiva zaista može da bude od velike pomoći. Sigurno da u vašem radnom okruženju, ali i u životu uopšte, postoji neko ko “navija za vas”.

Recommended Posts